Bouw mobiele opvouwbare zonnepanelen in Oude-Tonge vordert gestaag

OUDE-TONGE – Momenteel wordt in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee gebouwd aan een bijzondere innovatie in de landbouw: een mobiel, autonoom zonnepanelen systeem. Dankzij een subsidie van Innovation Quarter is dit mogelijk. Hegro Agri Service maakt de constructie van het onderstel. De elementen daarvoor liggen al te wachten om in elkaar gezet te worden (zie foto). Samen met Hegro Agri Service zijn de schetsen en tekeningen gemaakt. De installatie wordt uitgerust met specifieke technieken van Axiturn om 168 zonnepanelen te laten bewegen, zodat deze kunnen in- en uitklappen. Gebar Go zorgt voor de zonnepanelen en de voorziening om de energie af te voeren naar het netwerk. G.J. de Blois Watertechnologie is verantwoordelijk voor de aandrijving en automatisering van het geheel.

Open Dag
Na de bouw wordt de installatie in het voorjaar getest bij Jacob Jan Dogterom in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee, zodat onder andere de opbrengst bepaald kan worden. Op 14 april 2022 wordt er een open dag op het terrein van Dogterom georganiseerd, zodat iedereen die dat wil deze innovatieve installatie in bedrijf kan zien. Tijdens de testen worden de effecten op de groei van de gewassen onderzocht en wordt bekeken welke aanpassingen noodzakelijk zijn voor verdere opschaling.

Samenwerking
Het H2GO project Landbouw is een samenwerking van de gemeente Goeree-Overflakkee, de gemeente Hoeksche Waard, Vof Dogterom Flowerbulbs, Gebroeders Van den Hoek, LTO Noord en de Provincie Zuid-Holland. Het project maakt ook deel uit van de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta.

Publicatie op 21-12-2021