Op dinsdag 24 november 2020 hebben in een goed bezocht H2GO Webinar de installatiebranche uit de regio en het onderwijs op Goeree-Overflakkee met elkaar gesproken over duurzaamheid en techniek onderwijs. Duidelijk is dat de installatiebranche zit te springen om goed opgeleide installateurs. De plannen van de Beroepscampus Middelharnis om een nieuwe opleiding installatietechniek te starten passen hier uitstekend bij.
Via deze link kunt u een samenvatting van het Webinar bekijken.
Via deze link kunt u zien hoe stagiaires in de praktijk ingezet worden.
Een kort verslag van de inhoud van dit Webinar willen wij u niet onthouden.
Albert van der Molen van Stedin vertelt over de behoefte van Stedin aan goed geschoold personeel. Ook licht hij de plannen toe om in Stad aan ’t Haringvliet de gebouwde omgeving te gaan verwarmen met waterstof. Dit is belangrijke materie voor de installatiebranche. Onderzoek is al uitgevoerd naar de geschiktheid van onze aardgasnetten. En daaruit blijkt dat met relatief geringe aanpassingen de aardgasinfrastructuur in Nederland geschikt te maken is voor 100% waterstof. “Wij moeten nu mensen opleiden in onze eigen bedrijfsschool, maar het zou veel beter zijn als de studenten uit het reguliere onderwijs daar een beter beeld van zouden hebben.”
Paul van Dorp van Van Dorp Installaties vertelt van de ambitie van het familiebedrijf om hun CO2 footprint terug te brengen; dat is eigenlijk de kern voor hun belangstelling voor waterstof. “Wij zien ons zelf ook als een mogelijk maker van de waterstofeconomie.” Van Dorp: wij zien dat onderwijs en praktijk dichter naar elkaar moet toegroeien. Het samenwerken tijdens de studie is daar een belangrijke in. Tegelijkertijd is het aan ons als branche om de aantrekkelijkheid van het werkveld te vergroten en dus de jongeren ook mee te nemen en de mensen die geïnteresseerd zijn in de techniek te laten zien wat voor mooi werk we doen, want daar zijn we zo bescheiden over.
Martin Van Wijk van Van Wijk Goedereede geeft aan dat zij investeren in stagiaires omdat het heel belangrijk is voor de toekomst van het bedrijf. Van Wijk ziet de toekomt van de installatietechniek heel rooskleurig in, met name de energietransitie die eraan zit te komen, of dat nou is naar de warmtepompen of waterstof. Er komt heel veel aan op de installatietechniek en daarvoor hebben we heel veel jonge aanwas nodig; leerlingen, stagiaires, en die proberen wij hierop te leiden. Er wordt een filmpje getoond van stagiaires, die vertellen over hun ervaringen.
Adrie Krielaart van RGO geeft aan dat de Beroepscampus zich aan gesloten heeft bij een werkgroep in Stad aan ’t Haringvliet. En ze zijn bezig met het uitwerken van concrete lessen over waterstof die uitgezet worden voor VMBO tot en met VWO.
Bram Verwers van TCR vertelt dat zij graag met het RGO jonge mensen willen opleiden in deze nieuwe technieken en graag Electro en installatietechniek aan het pallet willen toevoegen, zodat we ook voor die energietransitie voldoende mensen hebben die hier vandaan komen en ook hier kunnen blijven en hun werk in deze regio kunnen houden.
Tea Both, wethouder Goeree-Overflakkee, sluit het Webinar af met de constatering dat zij de samenwerking tussen het onderwijs en de installatiebranche op het eiland van harte toejuicht. De gemeente heeft grote duurzame ambities en het waterstofconvenant dat al in 2017 werd ondertekend, krijgt meer betekenis als ook het onderwijs hieraan gaat meewerken. We hebben hier ingrediënten op het eiland om daar vorm en inhoud aan te gaan geven.
Opleidingen Installatietechniek spelen in op waterstofeconomie