H2GO doet een voorstel aan Hynetwork Services

Aansluiting Goeree-Overflakkee op het landelijke waterstofnetwerk in 2027-2030 

Afgelopen maanden hebben de partijen onderdeel van H2GO zich gezamenlijk ingezet om de mogelijkheden voor de aansluiting op de backbone te verkennen. Er is gewerkt aan het ontwikkelperspectief voor 2030 om de lokale groene waterstofproductie te distribueren naar het Haven industrieel complex in Rotterdam.

Om de potentie van (groene) waterstofproductie en de waterstofinfrastructuur zo goed mogelijk in beeld te brengen, deelt H2GO vroegtijdig de plannen met HNS, zodat hier op kan worden voorbereid en er tijdig capaciteit kan worden vrijgemaakt voor het ontwikkelen van de waterstofverbinding met Goeree-Overflakkee.

Het samenwerkingsverband Van Pallandt (Hygro, Eneco en Deltawind) werkt op dit moment al samen met HNS aan een studie (Connection Study Agreement) om de aansluiting op waterstofnetwerk te verkennen.

De gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Greenpoint, Essent, Bedrijvenpark Oostflakkee ondersteunen de aansluiting op het landelijk waterstofnetwerk. In de toekomst willen deze partijen óók van start met een studie, nadat de randvoorwaarden rond zijn. Hiermee wordt het belang van een aansluiting op de landelijke waterstofinfrastructuur nogmaals benadrukt.

Lees hier de propositie


Wethouder Jaap Willem Eijkenduijn:
“Op Goeree-Overflakkee zetten we al langere tijd in op groene waterstof als duurzame energiedrager. Er gebeurt hier al veel met waterstof. Kijk naar Stad Aardgasvrij bijvoorbeeld, waar we onderzoeken of we een heel dorp met groene waterstof kunnen verwarmen. Maar ook op het gebied van mobiliteit zijn we goed bezig. Binnenkort openen we het eerste waterstoftankstation op het eiland. Ook voor het bedrijfsleven bekijken we de mogelijkheden met waterstof. Dit doen we door te verkennen of we het eiland aan kunnen sluiten op het landelijke waterstofnetwerk. Zo bundelen we krachten vanuit het bedrijfsleven en overheid. De volgende stap is om de afspraken voor een aansluiting op het netwerk vast te leggen. We werken zo samen aan een duurzame toekomst voor ons eiland.”