Nieuwsbericht – Symposium Waterstof, dé oplossing voor schoon en snel transport! (incl. video)

Dat schoon transport met waterstof een aansprekend thema is, bleek uit de grote belangstelling voor het symposium. Naast de grote groep ondernemers uit de logistieke sector waren er ook een flink aantal agrariërs die veel interesse hadden in de trekker op waterstof.

Deze werd door Jacob Jan Dogterom en Ariën Verwey (New Holland) geïntroduceerd. Wethouder Tea Both opende de bijeenkomst. Het symposium werd georganiseerd door H2GO, het programma van gemeente Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland en partners met als doelstelling om de inzet van waterstof te onderzoeken om het eiland Goeree-Overflakkee te verduurzamen.

Subsidies

We hebben al grote stappen gezet om klimaatneutraal te worden”, zei Tea Both, ”We hebben forse vervoersbewegingen met goederenstromen over het eiland. Dat moet schoner en daar kan waterstof kan enorm aan bijdragen.” Ook Dirk Schaap, coördinator Waterstof bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, noemde de klimaatdoelstellingen als belangrijke motivatie. Hij ging in op de samenwerking op Europees niveau. “We maken de vertaalslag van het Klimaatakkoord en de Green Deal die Timmermans in Europa heeft opgesteld.” Dirk Schaap benadrukte dat de Europese subsidies interessant kunnen zijn. “Het is vooral zaak om je tijdig te oriënteren op de voorwaarden”, zegt Dirk Schaap, “Zo moeten er bij de DKTI-middelen minstens drie trucks zijn om een aanvraag te kunnen indienen. Maar als een aantal individuele transporteurs besluit om dit samen te doen, dan kan dat prima.” De zogeheten DKTI-middelen kunnen per januari 2021 worden aangevraagd. Programmamanager Tineke Keuzenkamp bood aan om ondernemers te faciliteren bij het opstellen van hun (gezamenlijke) aanvraag.

Enthousiasme

Dat dromen van een schone toekomst en zakelijke ambitie goed samen kunnen gaan werd in deze ontbijtsessie meer dan duidelijk. Jacob Jan Dogterom liet zien met veel enthousiasme hoe hij zijn bollenbedrijf in een totaalconcept verduurzaamt en op die manier bedrijfskundig ijzersterk maakt. De met wind en zon geproduceerde energie wordt met een electroliser is waterstof omgezet. En op die waterstof rijdt de tractor die New Holland pas op de markt heeft gebracht. Ook bij het installatiebureau Van Dorp is de drive om te vergroenen groot. Op dit moment rijden een aantal installateurs al op waterstof; het is de ambitie om dat op te schalen.

Lange adem

Maar naast de voertuigen zelf, was er op deze ontbijtsessie ook veel aandacht voor de infrastructuur, oftewel de tankstations. Want zoals Arjan de Putter treffend zei: “Om te rijden moet je eerst tanken”. En vaak ook als je al een eind onderweg bent. Dus dan zijn er tankstations nodig. Dat dit een lange adem vergt vertelde Tonnie van Peterstraten. Hij is tankhouder en waterstofman van het eerste uur. Al ruim tien jaar is hij bezig om een waterstoftankstation te realiseren op Goeree-Overflakkee. Nu is de planning dat dit eind 2021 gaat gebeuren. “Mijn ambitie is om volledig groene waterstof te leveren.” Arjan de Putter vulde aan dat er ook kleine vulpunten zijn met als grote voordeel dat de exploitant daar een veel eenvoudigere en kortere vergunningprocedure voor hoeft te doorlopen.

Proefrit en Waterstof Challenge  

Eén van de publiekstrekkers in het programma was om een proefrit te kunnen maken in een waterstofauto. Door de coronamaatregelen is dat aangepast, maar gelukkig is er nog steeds de gelegenheid om een echte waterstofauto te proberen en zelf te ervaren hoe het is om op waterstof te rijden. Wilt u een proefrit maken? Neem dan contact op met developer Arjan de Putter en maak een persoonlijke afspraak: arjan@fastconcepts.nl.

Voor degenen die dol zijn op competitie (en wie is dat nu niet) is er de kans om een plek te winnen bij de 24h Waterstofchallenge. https://www.waterstofchallenge.nl/nl/ Deze rally is gestart als ultieme beleving van rijden op waterstof. De rally wordt op19 en 20 maart gereden en daagt de teams uit om in één etmaal veel kilometers af te leggen en zo min mogelijk te tanken. Maar de jury beloont ook de blogs en videoregistraties van de rit. Het gaat immers om de beleving. Wilt u meedoen, schrijf een motivatiebrief naar g.koese@goeree-overflakkee.nl en ervaar het waterstofrijden!

(Publicatie op 20 oktober 2020)