Jongeren interesseren in de technische banen van de toekomst

De beschikbaarheid van technisch geschoold personeel is essentieel voor de energietransitie. Denk aan het plaatsen van windturbines, installeren van zonnepanelen of plaatsen en onderhoud van warmtepompen en waterstofketels. 

Dit is echter een grote uitdaging aangezien er een serieus tekort is aan bijvoorbeeld monteurs, werkvoorbereiders en installateurs1. Dit tekort is zo groot dat in december 2022 maar liefst 36% van deze landelijke vacatures onvervulbaar was. 

Dit onderwerp staat niet alleen nationaal hoog op de agenda, ook op Goeree-Overflakkee worden er concrete stappen gezet. Zo proberen onderwijs en het bedrijfsleven jongeren te interesseren in een baan in de installatie en elektrobranche. RGO Beroepscampus, DWT groep, Van Dorp Energie en IW Nederland hebben de handen ineen geslagen en een intentieovereenkomst getekend. Deze samenwerking heeft het doel om meer jongeren te interesseren voor het vakgebied. Goeree Overflakkee is een interessant gebied voor jongeren om ervaring op te doen met innovatieve energietechnieken, o.a. vanwege de waterstofpilot in de gebouwde omgeving.  

1 Tekort aan technisch personeel naar piek deze winter (energeia.nl)