Scheepvaart

lees verder

Varen op groene waterstof

Als je kan autorijden op waterstof, waarom dan ook niet varen? Groene waterstof is schoon en biedt een goede actieradius. Kortom: waterstof zou wel eens dé oplossing voor de verduurzaming van de scheepvaart kunnen zijn.

Goeree-Overflakkee heeft een sterk ontwikkelde maritieme sector. Binnen het project Scheepvaart wordt onderzocht hoe groene waterstof visserijschepen CO2-vrij kan laten varen. De kotters van Stellendam benutten net zoals vrachtschepen de ruimte aan boord zo optimaal mogelijk. Daarom zijn zij gebaat bij een duurzame brandstof die zo min mogelijk ruimte inneemt. Aangezien accu’s veel ruimte in beslag nemen, is waterstof interessanter om elektrisch te varen.

Projectpartners binnen dit project in willekeurige volgorde zijn:

Doelstelling

Visserijschepen CO2-vrij laten varen en het ontwikkelen van een lokale infrastructuur om deze schepen te voorzien van duurzame brandstof. Om te beginnen door alle benodigde energie aan boord van diverse kotters in kaart brengen en analyseren.

Media

Voortgang

Swipe door de tijdlijn en zie welke stappen er gezet zijn.

1
Level 1
Fase 1: onderzoek
Level 1
Fase 1: onderzoek
Fase 1: onderzoek Deze fase bestaat uit drie levels, stuk voor stuk gericht op onderzoek. Om te beginnen is er een bepaalde technologie of innovatie in beeld. Ook zijn er aannames over de werkingsprincipes, de business case en de haalbaarheid. Om deze aannames te valideren is uitgebreid vooronderzoek nodig. Op basis van dit onderzoek is de nauwkeurige formulering van het technologisch concept en het toepassingsgebied mogelijk. Vervolgens leiden de eerste testen tot een ‘proof of concept’.
2
Level 2
Fase 2: innovatie
Level 2
Fase 2: innovatie
Fase 2: innovatie De ontwikkelfase is bedoeld om het ‘proof of concept’ uit de onderzoeksfase verder te testen. Dat gebeurt veelal met basale prototypes op een kleine schaal, bijvoorbeeld in een laboratorium of testomgeving. Bij succes is de volgende stap om de technologie te testen en valideren in een relevante omgeving – een situatie vergelijkbaar met de toekomstige toepassing. Meestal zijn de prototypes in dit stadium al verder gedefinieerd. Zo ontwikkelt zich een prototype dat de werking van de technologie demonstreert.
3
Level 3
Fase 3: pilots en demonstratie
Level 3
Fase 3: pilots en demonstratie
Fase 3: pilots en demonstratie In deze fase verschuift de nadruk van technische werking naar zaken als productie en certificering. Het systeem zelf is weliswaar operationeel in een pilot of demonstratieproject. Eenmaal in de praktijk zijn verdere finetuning en optimalisatie onvermijdelijk. Dit is ook de fase om de markt kennis te laten maken met de innovatie en de productie voor te bereiden.
4
Level 4
Fase 4: gebruiksklaar
Level 4
Fase 4: gebruiksklaar
Fase 4: gebruiksklaar De pilot- en demonstratiefase helpt om de innovatie technisch en commercieel klaar te maken voor productie en marktintroductie.

Leerdoelen

Naast de ontwikkeling van de benodigde technologie en infrastructuur is het van belang mogelijke barrières in wet- en regelgeving op te lossen. Zo kan Goeree-Overflakkee duurzaam pionieren met de modernste technieken. Daarmee loopt het eiland voorop in de Nederlandse scheepvaartsector. De export van deze innovaties kan uiteindelijk economisch voordeel opleveren voor het eiland.