Mobiliteit

lees verder

Rijden op groene waterstof

Groene waterstof biedt grote mogelijkheden voor de verduurzaming van mobiliteit. Daarom produceert waterstoftankstation Greenpoint in Oude-Tonge vanaf 2022 ter plekke groene waterstof voor particuliere en zakelijke weggebruikers, chemie en industrie.

Een elektrolyser met een vermogen van 2 MW produceert groene waterstof voor het tankstation. Gevoed met groene energie van het eiland (zon, wind en de bewaarschuur). Het tankstation biedt de geproduceerde waterstof direct aan weggebruikers aan. Daarnaast krijgt het tankstation een functie als hub. Zo kan een overschot aan groene waterstof met tubetrailers ook op andere locaties worden ingezet en geleverd aan gebruikers in de chemie en industrie.

Projectpartners binnen dit project zijn:


Doelstelling

Het realiseren van een vulpunt en een hub bij waterstoftankstation Greenpoint voor de plaatselijke productie en distributie van groene waterstof ten behoeve van particuliere en zakelijke rijders plus andere toekomstige waterstofvulpunten op het eiland en de provincie Zuid-Holland. Greenpoint gaat groene waterstof produceren voor mobiliteit, bebouwde omgeving, chemie en industrie.

 

Bewaarschuur van de Toekomst

Wat is de Bewaarschuur van de Toekomst?
De opslag van landbouwproducten, zoals aardappelen, uien, tarwe en wortelen kost veel energie. Het de gewoonte om opslagruimtes te koelen of te verwarmen met fossiele brandstoffen. Terwijl de voorzieningen zelf uitnodigen tot radicaal andere oplossingen. Zo leent het dakoppervlak van de Bewaarschuur zich uitstekend voor het plaatsen van zonnepanelen en het opvangen van regenwater. Ook het spoelwater (regenwater en afvalwater) dat op het omringende erf komt, laat zich eenvoudig opslaan in kelders onder de schuur. Zelfs het water dat uit een proces van ontvochtiging uit de opgeslagen producten komt, stroomt de opslagkelder in. Voorheen verdween al dit water (ongebruikt) in de sloten.

Co2-neutraal in alle opzichten
Al dit opgevangen water vormt een letterlijke bron van mogelijkheden. Na zuivering is het bruikbaar voor de productie van waterstof. Het is ook geschikt om de gewassen mee te besproeien, dat is voordeliger dan leidingwater en beter voor het milieu.
Het gezuiverde water is geschikt voor de wasstraat en wasboxen van het tankstation. Het opgevangen water is bovendien bruikbaar om de loodsen te verwarmen of te koelen met behulp van een warmtepomp. Deze pomp en alle andere benodigde apparatuur werken op de energie die de zonnepanelen opwekken.

Relatie tussen het Waterstoftankstation en de Bewaarschuur van de Toekomst
Het landbouwbedrijf van de Van Peperstraten Group vangt meer water op en wekt meer energie op dan het nodig heeft. Dit overschot aan energie en gezuiverd water gaat vervolgens met leidingen en kabels direct naar het Waterstoftankstation Greenpoint Oude-Tonge. Alle elektrische apparatuur draait daardoor op zonne-energie. De oplaadpalen voor elektrische auto’s werken dankzij de zonnepanelen op het tankstation en op de opslagruimtes.

Voortgang

Swipe door de tijdlijn en zie welke stappen er gezet zijn.

1
Level 1
Fase 1: onderzoek
Level 1
Fase 1: onderzoek
Fase 1: onderzoek Deze fase bestaat uit drie levels, stuk voor stuk gericht op onderzoek. Om te beginnen is er een bepaalde technologie of innovatie in beeld. Ook zijn er aannames over de werkingsprincipes, de business case en de haalbaarheid. Om deze aannames te valideren is uitgebreid vooronderzoek nodig. Op basis van dit onderzoek is de nauwkeurige formulering van het technologisch concept en het toepassingsgebied mogelijk. Vervolgens leiden de eerste testen tot een ‘proof of concept’.
2
Level 2
Fase 2: innovatie
Level 2
Fase 2: innovatie
Fase 2: innovatie De ontwikkelfase is bedoeld om het ‘proof of concept’ uit de onderzoeksfase verder te testen. Dat gebeurt veelal met basale prototypes op een kleine schaal, bijvoorbeeld in een laboratorium of testomgeving. Bij succes is de volgende stap om de technologie te testen en valideren in een relevante omgeving – een situatie vergelijkbaar met de toekomstige toepassing. Meestal zijn de prototypes in dit stadium al verder gedefinieerd. Zo ontwikkelt zich een prototype dat de werking van de technologie demonstreert.
3
Level 3
Fase 3: pilots en demonstratie
Level 3
Fase 3: pilots en demonstratie
Fase 3: pilots en demonstratie In deze fase verschuift de nadruk van technische werking naar zaken als productie en certificering. Het systeem zelf is weliswaar operationeel in een pilot of demonstratieproject. Eenmaal in de praktijk zijn verdere finetuning en optimalisatie onvermijdelijk. Dit is ook de fase om de markt kennis te laten maken met de innovatie en de productie voor te bereiden.
4
Level 4
Fase 4: gebruiksklaar
Level 4
Fase 4: gebruiksklaar
Fase 4: gebruiksklaar De pilot- en demonstratiefase helpt om de innovatie technisch en commercieel klaar te maken voor productie en marktintroductie.

Leerdoelen

Hoe kan het verbruik van diesel en benzine worden afgebouwd op het eiland? Uitgangspunt voor dit project is dat een ruim en flexibel aanbod aan groene elektriciteit en waterstof het gebruik van fossiele brandstoffen stap voor stap kan terugdringen. Voorwaarde hiervoor is wel dat er elektrische en waterstofauto’s, -vrachtwagens, -tractoren op de markt komen.

Media