Stad Aardgasvrij – Hydrogen City

lees verder

Groene waterstof voor een duurzame gebouwde omgeving

In Stad aan ’t Haringvliet werken zakelijke en maatschappelijke partijen samen met particulieren om in 2025 mogelijk de overstap te maken naar waterstof als vervanger van aardgas. Dit biedt pandeigenaren de mogelijkheid om zelf te kiezen of, hoe en wanneer zij willen besparen op hun energieverbruik, terwijl ze al wel voldoen aan de eis om duurzaam te verwarmen. Belangrijk is dat het wel binnen de regels past, dat de oplossing geschikt is voor andere vergelijkbare gebieden in Nederland of zelfs Europa en natuurlijk dat het technisch mogelijk is.

Dit alles valt of staat met de steun van de inwoners en andere pandeigenaren van Stad aan ’t Haringvliet, die een beslissende stem hebben in het project. In 2021 gaat het project met de inwoners in gesprek over een uitgewerkt voorstel vanuit een veilig, warm en betaalbaar alternatief voor aardgas gebaseerd op groene waterstof. De inwoners krijgen hiervoor de juiste informatie om te beslissen over een overstap naar dit alternatief, waarbij ze individueel ook kunnen kiezen voor een elektrische oplossing met een warmtepomp.

Projectpartners in willekeurige volgorde zijn:

Doelstelling

Het project Stad Aardgasvrij – Hydrogen City beoogt te onderzoeken of en hoe waterstof (H2) vanaf 2025 ingezet kan worden voor de verwarming van de bestaande gebouwde omgeving van Stad aan ’t Haringvliet, op een manier die aansluit bij de brede groep belanghebbenden.

Voortgang

Swipe door de tijdlijn en zie welke stappen er gezet zijn.

1
Level 1
Fase 1: onderzoek
Level 1
Fase 1: onderzoek
Fase 1: onderzoek Deze fase bestaat uit drie levels, stuk voor stuk gericht op onderzoek. Om te beginnen is er een bepaalde technologie of innovatie in beeld. Ook zijn er aannames over de werkingsprincipes, de business case en de haalbaarheid. Om deze aannames te valideren is uitgebreid vooronderzoek nodig. Op basis van dit onderzoek is de nauwkeurige formulering van het technologisch concept en het toepassingsgebied mogelijk. Vervolgens leiden de eerste testen tot een ‘proof of concept’.
2
Level 2
Fase 2: innovatie
Level 2
Fase 2: innovatie
Fase 2: innovatie De ontwikkelfase is bedoeld om het ‘proof of concept’ uit de onderzoeksfase verder te testen. Dat gebeurt veelal met basale prototypes op een kleine schaal, bijvoorbeeld in een laboratorium of testomgeving. Bij succes is de volgende stap om de technologie te testen en valideren in een relevante omgeving – een situatie vergelijkbaar met de toekomstige toepassing. Meestal zijn de prototypes in dit stadium al verder gedefinieerd. Zo ontwikkelt zich een prototype dat de werking van de technologie demonstreert.
3
Level 3
Fase 3: pilots en demonstratie
Level 3
Fase 3: pilots en demonstratie
Fase 3: pilots en demonstratie In deze fase verschuift de nadruk van technische werking naar zaken als productie en certificering. Het systeem zelf is weliswaar operationeel in een pilot of demonstratieproject. Eenmaal in de praktijk zijn verdere finetuning en optimalisatie onvermijdelijk. Dit is ook de fase om de markt kennis te laten maken met de innovatie en de productie voor te bereiden.
4
Level 4
Fase 4: gebruiksklaar
Level 4
Fase 4: gebruiksklaar
Fase 4: gebruiksklaar De pilot- en demonstratiefase helpt om de innovatie technisch en commercieel klaar te maken voor productie en marktintroductie.

Leerdoelen

Hierbij wordt een volledige waterstofketen gerealiseerd. Een bestaand windpark produceert lokaal groene waterstof, net als Energie Park Oude-Tonge. Samen leveren zij voldoende waterstof om de inwoners van Stad aan ’t Haringvliet alle dagen van het jaar er warm bij te laten zitten. Gebruik van het bestaande aardgasnet zorgt ervoor dat het dorp bij de overstap naar groene waterstof in één keer aardgasvrij is. Boven alles is de doelstelling dat de inwoners er na de overstap warmpjes bij zitten en we in Stad aan ’t Haringvliet aardgasvrij zijn.

Media